Jävligt gnälligt!!!

13 juni, 2016 Posted by Emmalill

Jag vet att här är tyst just nu. Det känns som att jag springer i världens längsta uppförsbacke just nu. 

Dom sista veckorna, eller är det månader jag vet inte längre, har bara varit oflyt på oflyt. Migrän from hell, dricka i dator, dotter körtelfeber, inget stependie, dåliga siffror på min bok trots alla fina recensioner, förlorat budgivning på 2 stugor, oro för jobb, mer migrän och nu har jag ordagrant legat sedan i torsdags. Mår skit! Ja ni hör ju, vilket jävla gnäll. 

Samtidigt händer det så mycket kul. Jag sitter i världens bästa styrelse på Funkibator *stolt*, ger boktips i radion *roligaste ever*, håller på med finaste boken till förmån för hundstallet (även om det tyvärr går på sparlågor när man mår såhär) *finaste jobbet jag hittills gjort*, min fina Mini slutat 9:an *stolt mamma* och sist men inte minst äldsta dottern har tagit studenten *stolt mamma* 

Tittar på bilden och undrar vart tiden tog vägen. Men kan man bli annat än glad. 


Så därav tystheten. Hoppas att återkomma snart med förnyade krafter. 

6 people like this post.

7 Responses to Jävligt gnälligt!!!

 1. Veronica says:

  Hej din kämpe. Vet att pengar kan vara en känslig fråga men jag har funderat och googlat mkt på detta och eftersom du själv skrapar lite på ytan så… Skulle vara intressant med ett inlägg ang vad man tjänar som barnboksförfattare illustratör mm. Kanske vill du inte uppge exakta siffror men i alla fall ge lite upplysningar i största allmänhet. Tex får man först en engångssumma på en bok och sedan provision på försäljning? Försörjer du dig även på beställningar mm ? Det låter som ett tufft uppdrag att leva på detta på heltid och jag tror att de flesta av oss förstår att det inte går för alla men vad har du för tips? det brukar ju vara många bäckar små.. som gör skillnaden. Till sist vill jag i alla fall tacka för en superbra blogg och att man får ta del utav ditt kämpande men även dina vinster. Det ger oss andra hopp.
  Tusen kramar från en som också vill illustrera barnböcker men inte riktigt kommit till skott eller vet hur man ska börja.

  • Emmalill says:

   Hej Veronica
   Vad roligt att du läser min blogg 🙂
   Hm, ja det med pengar verkar ju alltid vara lite känsligt. Och faktiskt inte helt lätt att svara på. Kan börja med att säga att jag jobbar inte 100% pga att jag är sjuk. Sedan är det en fråga i sig att diskutera, jag jobbar mina 100% men inte ur samhällets sätt att se på det 😛

   Men anledningen till att det är svårt att svara på det hela är att inget avtal är det andra likt.
   Man kan få en engångssumma, då gäller det att räkna timmar för möte/telefonsamtal, research, skissning, ändringar osv. inte jätteenkelt. Skulle boken gå till omtryck får man 50% av första summan.

   Man kan få en royalty deal vilket blir vanligare och vanligare när det gäller bilderböcker. Då delar författaren och illustratören på royaltyn. Men att tänka på då är att omslag bör alltid betalas separat, och du bör be om en garantiroyalty. Den brukar vara halva royaltyn i förskott. Och den behöver man inte betala tillbaka om boken inte skulle sälja.

   Med mindre förlag kan det vara svårt att få garantiroyalty. Då dom i regel inte ha samma budget som dom stora. Och dom trycker sällan upp några större upplagor.

   Utöver barnböcker så gör jag en del beställningar, säljer affischer och vykort. En del mindre företagsjobb. Jag har gjort en ”Mitt första år” bok till bäbisar som jag gett ut själv som jag säljer. Som du sa, många bäckar små…

   Tack för dina ord, dom värmer nu när allt känns lite kämpigt. Jag hoppas du vågar uppfylla din dröm om att illustrera barnböcker. Skicka bilder till alla förlag, vad har du att förlora? Heja dig! 😀

   • Veronica says:

    Tack för snabb kommentar. Förstår att det är svårt. Så du menar att man bara kan skicka in bilder till bokförlag utan att ha förslag på böcker? Jag har klurat som f#n och skrivit en del ”böcker” och skickat in men alltid fått avslag. Med all rätt!! då jag varken har intresse eller talang för att skriva men inte hittat någon författare som vill ha mig som illustratör (inte direkt letat heller eftersom jag inte vet hur man gör) Om du gör beställningar skulle det vara himla kul att få se dom i bloggen ibland om kunden går med på det. Tycker att din bilder är så jättehärliga och helt olik min egen stil

    • Emmalill says:

     Man måste inte skriva för att illustrera. Jag hade illustrerat en del böcker innan jag gav mig på skrivandet. En del skriver aldrig utan bara illustrerar.
     Jag vet att en del förlag har specifika mailadresser för just illustratörer dit man kan skicka sina bilder. Jag tycker absolut du ska skicka bilder.
     Man behöver absolut inte ha en författare med sig. Förlagen para ofta ihop författare och illustratörer själva.
     Jag lägger inte upp privata beställningar med hänsyn till beställaren.
     Har du någon hemsida eller blogg? Hade varit roligt att se hur du illustrerar.

     • Veronica says:

      Åh vad roligt att du vill se. Har en fbsida men just mina barnboksillustrationer har jag inte lagt ut så mkt av eftersom jag tänker att OM jag någongång skulle våga skicka in till förlag kan jag ju inte ha bilderna cirkulerande på nätet många år i förväg. Men man kan i alla fall se hur jag ritar… tack för en jättemassa tips.

      https://www.facebook.com/Stegett-Teckningar-och-porträtt-802988793141079/

     • Emmalill says:

      Klart jag vill se. Wow vad duktig du är!!! Skicka bilder till förlag nu. Jag hejar på dig 🙂
      YOLO- det är faktiskt sant. Man har bara ett liv. Fyll det med dina drömmar. Jag vill läsa en bok som är illustrerad av dig!

     • Veronica says:

      Tusen tack <3 <3 (kunde inte skriva det under din sista kommentar)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

kommentar *