Intervju med Anna Hansson

11 mars, 2015 Posted by Emmalill

Det var så kul med den positiva responsen på Annas intervju med mig. (HÄR kan ni läsa den om ni inte gjort det) Alltså Anna är författaren bakom Dolly detektiv böckerna och matte till Dolly 🙂

Och Anna är en sådan inspiration i skrivandet tycker jag. Hon har skrivit över 40 böcker (Tror inte alla kommit ut än) och detta på bara några år. Igår lusläste jag hennes blogg från första inlägg till sista. Både i inspirations syfte och för tips. Så taggad för att ta tag i några av mina manus som ligger, speciellt ett som jag brinner lite extra för.

Men jag tänkte att det kunde vara kul för er att lära känna Anna lite bättre, så här kommer en intervju som jag gjorde med henne

1. När skrev du din första bok. Och när skrev du din första bok som blev utgiven?

Jag fick en idé sommaren 2011 som jag tänkte skulle kunna passa bra i en barnbok. Då hade jag inga tankar på att det skulle bli mer än en bok, men jag hoppades på att det i alla fall skulle bli en. Och det blev det. Hösten 2012 kom Dansfeber ut på Idus förlag. Redan 2010 hade jag dock börjat skriva på en historisk äventyrsroman för ungdomar, tillsammans med Marie Nilsson. Den kom ut våren 2013, också den på Idus förlag.

2. Hur kommer det sig att du ville skriva böcker?

De första böckerna ville jag bara skriva för att jag tyckte att det var kul. För att jag tyckte att jag hade kommit på historier som skulle vara roliga att läsa, och för att jag tyckte att det skulle vara coolt att ha skrivit en bok eller två. Jag tycker fortfarande att det är roligt att skriva, men det är inte längre någon hobby. Nu är det mitt jobb och inget jag bara gör för att det är kul. Men jag hoppas förstås fortfarande att jag kommer på bra historier som uppskattas av läsarna.

3. Var skriver du när du skriver dina böcker? Hemma, på cafe, egen skrivalya 🙂

Absolut inte på café. Det måste vara alldeles tyst och lugnt för att jag ska kunna koncentrera mig. På tåg kan funka ibland, bibliotek också men det händer inte särskilt ofta. Helst sitter jag hemma i mitt arbetsrum och skriver. Ingen musik på, ingen tv. En snarkande hund är okej.

4. Vad inspirerade dig till din första bok? Vart hittar du inspiration till ditt skrivande?

Den första boken som blev utgiven, Dansfeber, hittade jag inspirationen till i en dansgrupp som jag var ledare för. Jag lånade barnens namn till karaktärerna (efter att ha frågat först, förstås) och lånade händelser som jag själv varit med om när jag dansat, eller som kompisar berättat för mig. Och så hittade jag förstås på en hel del.

Nu får jag bäst idéer till böcker när jag är ute och går i skogen med min hund, men jag kan få idéer nästan när som helst av nästan vad som helst. Som förra veckan, när det var ostbågens dag, då kom jag på att jag borde skriva en bok om ostbågar någon gång.

5. Vad är det svåraste och lättaste med att skriva en bok?

Det lättaste är att komma på vad boken ska handla om. Det svåraste är att verkligen skriva den. Att få ihop allt som jag vill, och så att det blir bra.

6. Hur är det att skriva böcker ihop med andra författare?

Det är både roligare och jobbigare än att skriva själv. Roligare för att man har någon att bolla idéer med. Jobbigare för att man kanske inte alltid är överens om vad som ska hända, eller hur det ska hända. Det tar mycket längre tid att skriva med någon annan än att skriva själv, även om man kanske tror att det skulle gå dubbelt så fort när man är två. Jag skulle inte bara vilja skriva böcker med andra, men jag skulle inte bara vilja skriva själv heller. Det är bra och roligt att blanda, jag har lärt mig mycket varje gång, och jag tror att en perfekt blandning skulle vara 80% helt egna böcker och 20% tillsammans med andra.

7. 2013 började du fundera på att skriva lättlästa böcker. Hur lång tid tog det, och hur många böcker skrev du innan du fick ja på din första lättlästa bok?

Jag har jobbat som specialpedagog på en högstadieskola och fick väl idén då, kanske runt 2011 eller 2012. Jag provade att skicka in ett lättläst manus som inte blev antaget 2012 (tror jag). Nästa försök gjorde jag 2013, och det resulterade i böckerna om Frans och Fiffi.

8. Vilket är svårast att skriva? Lättläst eller vanligt?

Lättläst är svårare, för då måste man verkligen tänka till. Både när det gäller hur handlingen berättas, och språket.

9. Hur kom du på att Dolly skulle bli en huvudkaraktär i din bokserie om Dolly Detektiv.

Jag skulle skriva en väldigt lättläst serie, och jag ville prova att skriva deckarhistorier för barn, för det hade jag aldrig gjort tidigare. Och jag visste att jag ville skriva om Dolly någon gång, så det passade bra ihop.

10. Vilken är den största drömmen du ha med att skriva böcker?

Den största drömmen är förstås att bli superrik, och det satsar jag på så mycket jag bara kan. En lite mer realistisk dröm, som det också vore helt fantastiskt om det blev så, är att få vara med på topplistan av de författare som lånas ut mest på biblioteken. Drutten och Plutten går till tandläkaren var faktiskt den mest utlånade barnboken i Ånge kommun under 2014, så nu är det bara resten av landet kvar! 🙂

Anna och Dolly

anna_dolly

Bild lånad av Anna

Ni vet väl att böckerna går att beställa på Adlibris väl klicka HÄR Jag har ett fåtal kvar här hemma med, om det skulle passa bättre. För alla vill ju läsa om Dolly 🙂 eller hur!

1 person likes this post.

2 Responses to Intervju med Anna Hansson

  1. Holmfridur says:

    Hoppas dina drömmar slår in Anna!!!!

  2. Pingback: Emmalill Frank » Blog Archive » Tips!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

kommentar *