Processen

25 mars, 2017 Posted by Emmalill

Att illustrera barnböcker är fantastiskt och underbart. Meeen har analyserat själva processen lite. 

Först läser jag manus om och om igen. Delar upp det i sidor eller uppslag. Ibland har författaren redan gjort det. 

Jag gör små anteckningar i marginalen över vad jag får för bild i huvudet. 

När jag känner att jag fått upp bilder som täcker hela manuset så börja jag skissa. Och det är väl denna delen jag på senare tid har kommit fram till tar längst tid, av lite olika anledningar. Bland annat är det inte alltid så lätt att få ner det man tänkt i huvudet på papper. När alla skisserna är klara skanna jag in dom och lägger till texten så att jag ser att den får plats. Sedan skickar man dom till författare och förlag som få tycka till. Och man gör eventuella ändringar. 

Sedan kommer det tråkigaste. Konturritningar! Åh det tar sådan tid och är så drygt. 


Men sedan är det dags för färgläggning. Och DET är roligt!!!! Faktist den bästa biten. Nu får bilderna liv. 


Sist men inte minst skanna jag in bilderna. Putsa till det som behövs och färglägger stora ytor i datorn. Omvandla filerna till CMYK sen skickar man dom till förlaget ?

4 people like this post.

3 Responses to Processen

 1. Veronica says:

  Tack snälla för att du delar med dig så frikostigt med dina tips och processer. Det är det ganska få som gör och jag kan tänka mig att det beror på rädslan för konkurrens? Men du verkar tillräckligt säker och etablerad för att inte bry dig om det. Det går ju himla bra för dig just nu och det är du verkligen värd!! Har en fundering ang författare och illustratörer: Om man skriver en bra bok vill ju alla ha fler av just den författaren men hur är det för dig med dina bilder? Blir man begränsad efter ett tag för att folk blir mätta på en särskild stil och inte vill ha samma illustratör som flera andra författare redan haft? eller är det så att du försöker ändra din stil genom olika11 bokuppdrag?

  • Emmalill says:

   Tack!
   Bra fundering. Jag vet faktiskt inte. Jag tänker att mindre förlag vill ha lite blandat. Så det inte blir samma stil på alla deras böcker.

   Jag har gjort många böcker för Idus. Där tror jag att jag fyllt min kvot. Så där blir nog endast uppföljare på dom böcker jag redan gjort. Som tur är finns det MÅNGA förlag. Så uppdragen tar nog inte slut ändå 🙂

   Men jag tror att det är bra att ha lite bredd i teknik. Så du har mer att erbjuda. Illustrationerna kan ha samma stil, men blir ändå väldigt olika beroende på teknik som akvarell Vs tusch. Så jag övar som tusan på ny teknik, behöver verkligen bredda mitt utbud.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

kommentar *