Författarintervju med Anna-Karin Andersson

28 juli, 2017 Posted by Emmalill

Nu i augusti kommer Anna-Karins och min tredje bok ut, Klaras & Simons handbok i hur du fångar husmonster. Detta är uppföljaren på Klaras & Simons handbok i hur du bekämpar osynliga faror.

Vi har även en del manus ute hos förlag som vi hoppas få napp på. Jag tycker det är otroligt roligt att få jobba med Anna-Karin och vi tycker och tänker väldigt lika vilket gör det så himla enkelt. Känner mig så otroligt glad att fått lära känna henne.

Så nu tänkte jag att ni också skulle få chansen 

När skrev du ditt första manus? Och när blev ditt första manus antaget?

Oj! Om man räknar alla manus jag har skrivit, så var det nog någon gång i åttaårsåldern. Berättelsen handlade förmodligen om någon häst som jag hittade i en hage och räddade.

I vuxen ålder skrev jag 1997 min första skönlitterära berättelse tillsammans med en vän. Vi firade med champagne när vi satte punkt och skickade det till flera olika aktörer. Ingen svarade. Jag läste det där manuset för några år sedan igen och idag förstår jag varför de inte svarade. Det var verkligen inte det minsta bra. MEN, det var lärorikt och otroligt bra för självförtroendet att faktiskt kunna skriva en historia från början till slut.

Mellan 1997 och 2015 blev det många olika berättelser, men inte förrän jag började skriva för barn- och ungdomar kände jag att jag verkligen hittat mitt uttryck.

2015 kom sedan min debutbok, I skuggan av Blå Jungfrun.

Hur kommer det sig att du ville skriva böcker?

Jag vet inte hur man lever om jag inte skriver. För mig är det lika nödvändigt som att andas. Jag har alltid skrivit och idag tänker jag till och med i skrift, vad som skulle göra sig skrivet, hur man kan gestalta något som händer osv.

Hur många böcker har du nu utgivna?

Det blir åtta stycken med den senaste, Skuggsyster, och Husmonster som kommer i augusti.

Vad har du på gång?

Jag har en arkeologibok för barn som kommer i höst och som tar upp några av de fantastiska fynd och platser som finns i Skandinavien från äldre stenåldern. Den ser jag verkligen fram emot att hålla i.

Jag är också delaktig i ett ABC-projekt för barn, där jag har skrivit en text om bokstaven Z. Inte alldeles lätt, men så roligt.

Sen skriver jag på en bok för ungdomar. Den rör sig, som många av mina böcker, i gränslandet mellan verklighet och det övernaturliga. Den ser jag fram emot att färdigställa under hösten.

Vart skriver du helst när du skriver?

Köksbordet. Och platser med bra skrivenergi, det går inte skriva överallt. Redigerar gör jag däremot i soffan. Men viktigast är att det är en plats där det går att skriva. Det gör det som sagt inte på alla.

Vilket är svårast att skriva till, barn eller ungdomar?

Först och främst är det verkligen roligt att få skriva till unga.

Det är svårt på olika sätt tycker jag. Bilderböcker är svårt att skriva, för att man ska skala av så många olika lager och verkligen tänka igenom varje ord många gånger. Jag blir gärna pladdrig i text, därför är det en utmaning att skala bort onödiga ord.

När jag skriver för lite äldre barn och ungdomar kan jag mer behålla min naturliga skrivstil och låta orden flyta på mer. När jag skriver för ungdomar är det svåraste att verkligen hålla tempot, nerven och framdrivet på en lagom nivå genom berättelsen. Man vill inte tappa någon, men inte heller gå händelserna i förväg.

Du har skrivit en bok ihop med en annan författare, vad var roligast samt svårast med att skriva med någon annan?

Ja, Piratens hemlighet (som du hittar HÄR) skrev jag tillsammans med Ulrika Söderström. Det roligaste var helt klart alla kvällar och dagar vi satt och spånade idéer. Det var mycket skratt då och den ena galna idén efter den andra.

Det svåraste var att få tid till att träffas och skriva berättelsen.

Vad är din största författardröm eller mål?

I det stora formatet är det att få till en internationell bestseller för mellanåldern.

I det mindre, men absolut lika viktiga, är det att komma ut till fler skolor och bibliotek för att prata om berättelserna som ligger och väntar bland fornlämningarna i kulturlandskapet. Jag är både arkeolog och författare och brinner för att visa hur berättandet och historia/arkeologi kan flätas samman på ett pedagogiskt och spännande sätt. Livet kan verkligen berikas, om vi förstår det kulturlandskap som omger oss.

 

Vår bok går att köpa på Adlibris, Bokus och hos Idus förlag

Våra andra gemensamma böcker

Finns också på Bokus och Adlibris

Finns på Adlibris och Bokus

2 people like this post.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

kommentar *