Att vara egen……..

7 februari, 2012 Posted by Emmalill

Att vara egenföretagare är på gott och ont. Då tänker jag inte bara på det rent ekonomiska med trygghet och så vidare. Utan faktiskt mer på hur omgivningen behandla dig.

 

För det första tror, inte alla, men vääääldigt många att dom ska få rabatt för att dom känner en.

DVS att DU ska ge bort dina pengar som du ska betala räkningar och din egen mat för.

Det borde vara tvärtom, din omgivning borde vilja störta dig och din verksamhet och därmed inte ens fråga om rabatt eller för den delen GRATIS.

Jag har valt ett yrke som är väldigt tufft att försöka leva på. Får ofta höra tex.”du som kan rita, kan du bara göra ett kort” Och i början gjorde jag dessa förbaskade kort (roligt att göra, mindre kul att leverera) när man då räcker över kortet, så säger personen/personerna ”vill du ha något för detta eller???” Varför fråga man det? Varför fråga man inte ”vad SKA du ha för detta?” Och det skulle man kanske till och med frågat innan, om inte annat för att visa att man vill betala.

Få även ofta höra när jag målat något ”åhh en sådan skulle jag vilja ha” För mig är det INTE samma sak som ”Åhh en sådan skulle jag vilja ha, kan jag beställa det” Men det tycker uppenbarligen många. För mig gör man en beställning eller så ger man en komplimang. Det ÄR 2 helt skilda saker.

Då är det tråkigt att på omväga få höra att folk tycker dom beställt, men inte fått sin beställning????? Dom människorna borde reflektera hur dom gjorde sin ”beställning”. Om man beställer av tex. Ellos kan man bara säga ut i luften ”åh vilken fin klänning, en sådan vill jag ha” ???

Gör man en beställning så 1: säger man ”jag beställer/ jag vill beställa” 2. frågar där och då vad det kostar 3. fyller i ett papper på sin beställning, så man har allt underlag. 4. Man frågar INTE när beställning levereras, OM eller VAD man ska betala i ett syfte att slippa eller få rabatt.

Jag kan förstå att det är svårt för folk att veta vad en illustration är värd. Dom enda som egentligen vet är typ bokförlagen. Och dom knusslar inte med att man ska ha betalt, för dom är det lika självklart som att man betala för mjölk på Ica. Men hur svårt kan det vara för vem som att fråga om man inte vet?

Ber någon mig måla något, utgår jag från att den tänker betala, oavsett vem det är.  Av den enkla anledning att måla är mitt jobb.

Och därför utgår jag från när jag ber andra företagare om något (som innefattar deras yrke), så SKA jag betala för detta. Att någon säger att det var för att man är kompisar gör mig bara ARG. Då skulle jag inte få göra annat än att måla gratis. Ber någon annan mig om något som…vad som helst som inte innefatta vad jag jobbar med. kan jag göra det för att man är kompis men inte om det innefatta det jag gör för mitt levebröd.

Självklart kan man byta tjänster, men då ska man vara överens om det INNAN.

Jag menar, vem har mage att gå till frisören och fråga OM denne vill ha betalt efter man blivit klippt??? Eller till Ica  och fråga OM dom vill ha betalt för matvarona som man plockat ihop….

Det är svårt att vara tuff och ta betalt av vänner och bekantar, så då underlättar det om dom inte förväntar sig rabatt eller gratis. Och tro mig man skiljer väldigt lätt på vilka som tror o vill vad!

Emmalill

Be the first to like.

2 Responses to Att vara egen……..

  1. Ulle says:

    Usch, låter trist! Man tänker inte alltid på det viset som privatperson men det är ju eg så självklart! O som du säger så borde ju vi hellre betala dig en bonus eftersom vi är glada att du gör vad du gör än att tigga efter att få rabatt själv… Kram på dig 🙂

  2. Bra skrivet Emma! Känner igen mig till 100% Jag vet inte hur många som sagt till mig: Åh vilken rolig bok! En sån kanske jag skulle köpa….sen händer inget mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

kommentar *